בנשים שלא עישנו מעולם שכיחות מוגברת של עודף-משקל, בהשוואה לנשים מעשנות
מאת ד"ר עמית עקירוב
ממחקר חדש שפורסם ב-British Medical Journal עולה כי בנשים שלא עישנו מעולם שכיחות מוגברת של עודף-משקל או השמנת-יתר, בהשוואה לנשים מעשנות, בעיקר בנשים עניות, והדבר מציב אותן בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת עקב מחלה קרדיווסקולארית ומחלות אחרות על-רקע השמנה.
לעישון השפעות המדכאות את התיאבון ונראה כי הירידה שחלה בשיעורי עישון בעשורים האחרונים תרמה ככל הנראה לעליה בעודף-משקל והשמנת-יתר.
החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין הגורמים לתמותה, מצב חברתי והשמנה בתת-קבוצה שכללה 3613 נשים ממחקר פרוספקטיבי, ארוך-טווח, שלא עישנו מעולם.
הנשים גויסו למחקר בין השנים 1972-1976, כאשר היו בגילאי 45-64 שנים והיו במעקב עד 28 שנים. מדגם המחקר המלא כלל למעלה מ-15,000 נשים וגברים.
המשתתפים דיווחו על תעסוקה נוכחית או קודמת; במקרים בהם הנשים לא עבדו, דווח על התעסוקה של בעליהן. כך סווגו הנשים לארבע קבוצות לפי תעסוקה: דרגה I, דרגה II, דרגה III מנואלית ודרגה III לא-מנואלית ודרגה IV ו-V. המשתתפות סווגו גם לפי מדד מסת הגוף (משקל תקין, עודף משקל, השמנה מתונה, השמנה חמורה).
43% מהנשים שלא עישנו מעולם סבלו מעודף-משקל, 14% היו בעלות השמנה מתונה ו-5% עם השמנה חמורה.
החוקרים השוו את מדדי מסת הגוף של אלו שלא עישנו מעולם עם המדדים ב-3590 נשים מעשנות בהווה. הם מצאו כי עודף משקל והשמנת-יתר היו נפוצים יותר בקרב נשים שלא עישנו מעולם, בהשוואה לנשים שעישנו בהווה, בכל קטגוריות התעסוקה, ובקרב אלו שלא עישנו מעולם ונשים מעשנות בקטגוריות התעסוקה הנמוכות ביותר.
מודעה:
במהלך 28 שנות המעקב, 1796 נשים (50%) מבין 3613 הנשים שלא עישנו מעולם, הלכו לעולמן. 51% ממקרי התמותה נבעו מסיבות קרדיווסקולאריות ו-27% ממחלות ממאירות.
בסה"כ, 39% ממקרי התמותה בנשים בקטגורית תעסוקה I ו-II, 47% בקטגוריה III לא-מנואלית, 56% בקטגוריה III מנואלית ו-54% בקטגוריות IV ו-V.
בהשוואה לקטגוריות התעסוקה הגבוהות יותר (דרגה I ו-II), שיעורי התמותה מכל-סיבה היו גבוהים יותר משליש בקטגורית תעסוקה III מנואלית (שיעור יחסי של 1.35) ודרגות IV ו-V (שיעור יחסי של 1.34).
שיעורי התמותה מכל-סיבה היו גבוהים יותר בקבוצות התעסוקה הנמוכות יותר, בעיקר בשל שיעור גבוה יותר של השמנת-יתר, כמו גם לחץ דם סיסטולי גבוה יותר ותפקוד ריאתי ירוד.
מהממצאים עולה כי הירידה בשיעור העישון עשויה להוות גורם חשוב במגפת ההשמנה.