ההשלכות הרפואיות של עודף-משקל או השמנת-יתר (J Am Geriatr Soc)
מאת ד"ר עמית עקירוב
מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatric Society עולה כי באנשים בגילאי 855 ומעלה, השמנת-יתר, בניגוד לעודף-משקל, מלווה במגבלות תפקודיות ותחלואה נלווית. באלו עם עודף-משקל המצב הבריאותי היה דומה לזה של אלו בעלי משקל תקין.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם קיים קשר בין עודף-משקל או השמנת-יתר ובין תוצאות בריאותיות משמעותיות בקשישים מעל גיל 85 שנים. לשם כך, הם ערכו מחקר חתך, שכלל 338 משתתפים שנולדו בשנת 1922.
באמצעות שאלונים אספו החוקרים נתונים אודות המאפיינים הסוציו-דמוגרפים, איכות החיים הבריאותית, סיוע ביתי ונוכחות מחלות רקע. נתונים אנתרופומטריים ומצב תפקודי נבחנו במסגרת ביקורי בית וביקורים במרפאה.
משתתפים בעלי עודף-משקל (ערכי BMI בטווח 25-29.9 ק"ג למטר בריבוע) והשמנת-יתר (ערכי BMI של 30.00 ק"ג למטר בריבוע ומעלה) דיווחו על קושי רב יותר בביצוע פעילויות יומיומיות אינסטרומנטליות (IADL או Instrumental Activity of Daily Living) עם שכיחות גבוהה יותר של תחלואה נלווית, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין (ערכי BMIבטווח 18.5-24.99 ק"ג למטר בריבוע), אך איכות החיים הבריאותית הכוללת שלהם ועלויות השירות הרפואי לא השפיעו על IADL או תחלואה נלווית, אך אלו בעלי השמנת-יתר נטו יותר לדווח על מוגבלות רבה יותר בביצוע פעילויות מחוץ לביתם (יחס סיכויים של 2.1) וניקיון (יחס סיכויים של 2.2), בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין.
למרות שעוד נמצא קשר בין השמנת-יתר ובין מגוון מחלות-רקע (יחס סיכויים של 3), עלויות השירותים הרפואיים של כל מחלת רקע (251) היו הגבוהות ביותר במשתתפים בעלי משקל תקין והיו גבוהים כמעט פי שלוש במשתתפים בעלי השמנת-יתר (יחס סיכויים של 2.9).
החוקרים מסכמים וכותבים כי בגילאי 85 ומעלה, קיים קשר בין השמנת-יתר ובין מוגבלות תפקודית ותחלואה נלווית. זאת בניגוד לנוכחות עודף-משקל בגילאים אלו, כאשר בקשישים עם עודף-משקל המתגוררים בביתם, המצב הבריאותי היה דומה לזה של אלו בעלי משקל תקין.