מה בין עליה במשקל האם במהלך ההיריון ובין גודל התינוק? (Matern Fetal Neonatal Med)
מאת ד"ר עמית עקירוב
באימהות שמנות עם עליה עודפת במשקל הגוף במהלך ההיריון חלה עליה של כמעט פי שבע בסיכויים ללידת תינוק גדול בסיכון להשמנת-יתר במהלך חייו. יתרה מזאת, עליה עודף במשקל הגוף במהלך ההיריון מעלה את הסיכון ללידת תינוק גדול, גם באימהות עם מדד מסת גוף תקין לפני ההיריון. ממצאי המחקר פורסמו במהדורת 17 באפריל של כתב העת Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine.
החוקרים מצאו קשר בין עודף משקל והשמנת-יתר ובין סיכון מוגבר ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון (LGA או Large for Gestational Age) – גורם סיכון להשמנה עתידית. הסיכון ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון עולה באופן דרמטי במידה וחלה עליה במשקל הגוף מעבר לזו המומלצת בהנחיות באם הסובלת מעודף משקל.
החוקרים בחנו את הנתונים אודות 4321 זוגות אימהות-תינוקות, שגויסו בין השנים 2002-2009, במטרה לקבוע את ההשפעה של משקל האם והעלייה במשקל במהלך ההיריון על הסבירות ללידת תינוק השוקל למעלה מ-4000 גרם, מה שמציב את התינוק באחוזון 90 של המשקל.
באימהות שדיווחו על מדד מסת גוף לפני-היריון המתאים לעודף-משקל (25-29.9 ק"ג למטר בריבוע) נרשם סיכון גבוה כמעט כפליים ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון, בהשוואה לנשים בעלות משקל תקין. בנשים שמנות (מדד מסת גוף של 30 ק"ג למטר רבוע ומעלה) נרשמה עליה של פי 2.64 בסיכון זה.
במידה והעלייה במשקל האם במהלך ההיריון עלתה על זו הקבועה בהמלצות מטעם ה-Institute of Medicine, הסיכון ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון היה גדול יותר בנשים בכל משקל גוף בהיריון (יחס סיכויים של 2.86), לאחר תקנון למדד מסת הגוף של האם לפני ההיריון, כמו גם לגילה, הרגלי עישון וגובה האם. הבעיה הייתה מורכבת בנשים שכבר סבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר, עם יחס סיכויים של ש.359 ו-6.71, בהתאמה.
לדברי החוקרים, ממוצעי משקל הלידה עשויים לשמש כסמן למשקל הילד עד הגיעו לגיל טרום-בית ספר ואף עד לבגרות. חשוב שהאם תבין כי הרגלי תזונה בריאים והחלטות נכונות בנוגע לאורח החיים במהלך ההיריון צפויים להשפיע הרבה מעבר לתשעת חודשי ההיריון.
מניתוח הנתונים עולה עוד כי באימהות מעשנות נרשם סיכון נמוך יותר ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון, בהשוואה לאימהות לא-מעשנות (יחס סיכויים של 0.53). הריונות קודמים לוו בסיכון מוגבר ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון (יחס סיכויים של .149).
במחקר הנוכחי, רק 29.3% מהנשים עמדו בהמלצות הקבועות בהנחיות לעליה במשקל במהלך ההיריון. 57.7% מהנשים במחקר עלו על הסף המומלץ. לפני ההיריון, 23.7% מהנשים במחקר סבלו מעודף משקל ו-16.2% נוספות סבלו מהשמנת-יתר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי בכל משקל, לעליה מופרזת במשקל הגוף במהלך ההיריון השפעה משמעותית על הסיכויים ללידת תינוק גדול לגיל ההיריון, והם מצאו כי גודל התינוק בלידה תורם להתפתחות השמנת-יתר בהמשך.